Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност да не можем да усвоим половината от европарите от сегашния програмен период

Има опасност страната ни да не може да усвоим половината от европарите от сегашния програмен период. Това е мнението на преподавателя в УНСС и консултант по европроекти Нончо Димитров. В икономиката се появяват нови понятия. Вече се въвеждат понятия като „проектна икономика“, затова тези пари стават все по-важни за икономиката ни, каза Димитров.

За сегашния програмен период той заяви, че е провален:

Този програмен период е провален заради това, че много се бави отварянето на определените грантове, почти не сме усвоили средствата. Почти до 2016 година нямаше адекватно отворена програма. Усвояването на евросредства е под 10%, в момента почти не е мръднало – не повече от 15%, реалното усвояване, а сме на края на програмния период вече. 2019 година влизаме в одит, което означава, че ние за 2018 година трябва да усвоим пари като за целия програмен период, което е много трудно и невъзможно.

Според Димитров така има опасност да не усвоим половината от парите и да загубим, което е огромен риск за държавата:

Особено в тази ситуация, в която имаме някакъв подем и е трудно на голяма част от предприятията – това е пагубно за икономиката ни. Аз искрено съжалявам, че този програмен период го провалихме заради администрацията. Липсата на капацитет, нездрави интереси при усвояването на евросредства и никаква помощ за бенефициентите.

Субективните критерии също объркаха до голяма степен усвояването на евросредства:

Идеалната цел е да няма злоупотреба, но има сериозни интереси в определени икономически сектори. Хората, които прокарват тези интереси, правят вкарването на тези субективни фактори в оценяването.

В звуковия файл можете да чуете подробностите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени