Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по досиетата представя сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет“ - 1944-1991 г.“

Днес от 16.30 часа в Дома на Европа Комисията по досиетата ще представи новия си документален сборник „Държавна сигурност и „врага с партиен билет“ 1944-1991 г.“ Входът е свободен.

Сборникът излиза под номер 40 от поредицата „Из архивите на ДС“ на независимия държавен орган и е от неговата изследователска програма за 2017 година.

Сборникът обхваща периода на т.нар. „Чист Сталинизъм“ в България, режима на Тодор Живков… Става ясно, че ДС е контролирала, наблюдавала и репресирала в определена степен също и партийните си членове. В този сборник не става дума за редови партийни членове, а най-вече за преследванията и репресиите върху личности или група от хора, които са оставили своя отпечатък в партийния живот. Име нещо много интересно в този сборник, което се набива като теза. Това е един изключително интересен документ от 49-а година, който е доста дълъг, и е по-скоро позив и бюлетина за положението в БКП, от което става ясно, че много хора вътре в партията са били наясно за това какво се случва в държавата. Тук има изречения и оценки като това, че партията е започнала с отвличания, убийства, интернирания, че стопанската й политика претърпява пълен провал, става въпрос за битката на власт между партийците – комунистите, които са били в България и тези, които идват отгоре и ги слагат на високи постове, т.нар. "емигранти" от Съветския съюз, разказа  Екатерина Бончева.

Още подробности и интересни факти от интервюто на Веселина Миланова с Екатерина Бончева, можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна