Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийски кюрди зоват цивилните да се бият срещу турската операция

Турският президент Реджеп Ердоган, шефът на парламента Исмаил Кахраман и премиерът Бинали Йълдъръм (тримата в средата) както и лидерът на основната опозиционна Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу (най-вдясно) са сред опечалените на погребението на турски войник, убит в понеделник при турската операция край Килис. Във вторник Анкара съобщи за втори убит турски войник.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидери на кюрдите в Сирия призоваха цивилните да грабнат оръжия и да защитават анклава Африн от турското настъпление, което във вторник продължаваше четвърти ден, предаде АФП.

„Обявяваме обща мобилизация и каним всички чада на нашия народ да бранят Африн“, обяви в изявление кюрдското автономно управление на анклава.

Говорителят му Резан Хедо уточнил пред АФП: „Това е покана към всички кюрди в Сирия да грабнат оръжията“. Той заяви, че подкрепяният от САЩ кюрдско-арабски алианс Сирийски демократични сили (СДС), който е доминиран от кюрдските милиции Сили за народна защита (СЗН) е „готов да приеме всички, които искат да защитават Африн и да им осигури оръжия“.

Африн е един от трите автономни района, които СДС създаде на териториите, които контролира в Северна Сирия. Другите два - Ефрат и Джазира, са в източната част на страната.

Турция започна в събота операция „Маслинена клонка“ с цел да прогони СЗН от Африн. Тя заплашваше от месеци да го направи, но настъплението започна след съобщения, че САЩ ще подкрепят създаване на гранични сили в северната част на страната с численост около 30 000 души.

Анкара смята СЗН за филиал на забранената Кюрдската работническа партия (ПКК), с която воюва в Югоизточна Турция от 1984 г. СЗН обаче са съюзник на САЩ, като помогната за прогонване на джихадистите от „Ислямска държава“ от крепостите им в Североизточна Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна