Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европа в старите географски карти

БНР Новини
Една от картите в изложбата в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”
Снимка: Василена Мирчева

Всяка географска карта показва представата ни за света. А парадоксът е, че географските карти, които уж се опитват да уловят света веднъж завинаги, остаряват най-бързо. Прекрояват се границите, падат империи, раждат се нови държави, изчезват и се появяват градове. Както и непрекъснато се променя центъра на света – веднъж той е бил Вавилон, после Йерусалим, Рим или Константинопол…
В следващите минути ще стане дума за това как Европа се променя като разгърнем старите карти. Защото в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” е открита първата изложбата за тази година, а тя включва богата колекция от стари географски карти, дарени от инж. Любен Божков.
Кой е инж. Любен Божков и кога неговата колекция от карти попада в Националната библиотека, а също и какво ни показват тези стари географски карти от 16-и и 17-и век, ще ни каже Виолета Цветкова от Националната библиотека.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.