Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Стоянова, "Грийнпийс - България": Въглищата вече нямат място в енергийната система

Снимка: БГНЕС

Въглищата вече нямат място в енергийната система. Те губят своите позиции и излизат от употреба. Трябва да се обърне внимание на изключително тежките вреди, които нанасят върху здравето на хората и върху околната среда. Това каза в интервю за предаването "12+3" Теодора Стоянова, координатор "Енергия и климат" в "Грийнпийс - България", по повод на доклада им "Финансовите мини на Ковачки", който обхваща 10-годишен период на работа на 19 предприятия на бизнесмена Христо Ковачки – 3 електроцентрали, 8 топлофикации и 8 мини.

Причината да се захвана с този доклад беше, че в България тези фирми са всъщност едни от най-старите и замърсяващи производства. Те са изживели своя роля. Очакваме тяхното излизане от енергийната система в скоро време, но не виждаме път, по който това може да стане по безболезнен и справедлив начин за хората, чието оцеляване зависи от тази дейност. Т.е. за нас е важно да покажем какъв е проблемът и да посочим това, че в момента няма стратегия, а в един момент обществото ни ще бъде поставено пред ситуация, в която ще се дават изключително много средства за реагиране във възможно най-кратки срокове, обясни тя.

Стоянова посочи, че голяма част от попадналите в проучването 19 фирми, са придобити чрез приватизация: Било то чрез подставени фирми, които след това препродават закупената фирма на някоя друга. Било то чрез търгове, които са така направени, че да могат да бъдат спечелени само от фирмите на групата. Практики, които показват, че целенасочено се е вървяло към това да има консолидиране на това производство и да се създаде такава въглища империя.

За нас е важно този доклад да доведе до някаква реакция, защото това е проблем, който не засяга едно министерство и една група, а това е проблем, който е достигнал голяма част от държавния апарат, каза още Стоянова.

Виждаме как държавата чрез действията си или бездействието си подпомага тази група да продължи да съществува, каза тя и добави: Особено тецовете и някои от топлофикациите, които все още не са преминали на газ и продължават да горят въглища, те представляват източник на замърсяване на въздуха. Тези централи са морално и технически остарели. Не се инвестира в тяхното техническо подобрение.

Покана за участие в разговора е отправена чрез изпълнителния директор на „Брикел“ и чрез пресаташето на компанията до Христо Ковачки. Потвърждение за участие обаче не е получено.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени