Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото на 83 години

БНР Новини
Снимка: Емил Николов

На 25 януари 1935 година цар Борис III подписва Указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. На 18 юни 1935 г. за първи главен ръководител на Радио „София“ е назначен Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник – поет, художник и театрален критик. При откриването на паметната плоча на къщата, в която е живял Сирак Скитник, тук, съвсем близо до Радиото, проф. Веселин Димитров изтъква, че като главен програмен уредник Сирака опровергава подозренията, че държавното радио ще се превърне в “бюрократично убежище” и привлича “най-доброто от най-доброто на българския културен елит.” Естетът от много висока класа Сирак Скитник, изгражда Радиото като културен институт.
Напълно убедена съм, че всички ние, днешните радиоработници, вярваме в тази мисия, заложена в темелите на Радиото още преди 83 години и се стараем да го доказваме с работата си. И на това бих искала да акцентирам в следващите няколко минути, в които същото това Радио ми дава възможност да говоря пред микрофона му.
И за да не изпусна някой елемент от същността на Българското национално радио, и за да не навляза в много личните си усещания, които ме карат ден след ден да благодаря на онова, което Старата къща ме е научила, както е научила всички нас, които работим тук ще си позволя да цитирам Райна Константинова, председател на Обществения съвет на БНР. Ето какво казва тя за функцията на една обществена медия, каквато е нашето радио: „Основното предизвикателство пред обществените медии остава съдържанието на програмите. Те стават такива благодарение на думите, образите, анализа, значимостта на контекста, точността и силата на посланието, диалогичността, честността, многообразието, уважението, непредубедеността и, не на последно място - на таланта на тези, които ги правят. Това са и основните характеристики на понятието“ качество на програмите“… Това е причината слушателите и зрителите да избират една или друга медия. В този смисъл, те са като банките - важен е не толкова капиталът, колкото доверието“.
Надявам се, уважаеми слушатели на БНР да не сте загубили доверието си в нас.
Честит празник! И за много години!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна