Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел започва нова наказателна процедура срещу София, придвижва напред още четири

ЕК съди България за неспазване на директива за високоскоростните мрежи

Еврокомисията иска 22 226,40 евро на ден глоба за София

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) реши да даде България на Съда на ЕС заради забавяне на транспонирането в националното законодателство на директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи. Така ЕК започва една нова наказателна процедура срещу София и придвижи напред още четири.

Еврокомисията предлага на съда финансови санкции за България от 22 226,40 евро на ден, тъй като страната ни не е транспонирала европравилата, което е трябвало да направи до 2016 година. Наказателната процедура стартира през март 2016 г., а през септември същата година беше изпратено мотивирано становище - втория етап от процеса.

Директивата има за цел стимулиране на сътрудничеството между отделните сектори (напр. енергетика, водоснабдяване, транспорт) с цел по-евтино изграждане на мрежи. Строителните работи - като разкопаване на пътища за полагане на високоскоростни широколентови кабели, са до 80% от разходите за такива мрежи, посочва ЕК.

Нова наказателна процедура

Брюксел обяви, че стартира наказателна процедура срещу България заради Закона за марките и географските означения, приет през 1999 г. Комисията смята, че националната защита на географските указания не е съвместима с правилата на Европейския съюз за схемите за качество на селскостопанските продукти и храни. България трябвало да сложи край на тази национална система за регистрация през 2007 г.

София има два месеца, за да отговори на доводите на ЕК, или може да последва мотивирано становище.

Продължаване на още четири наказателни процедури

Такива мотивирани становища се изпращат по други четири забавени процеса в България, посочва ЕК в съобщението си.

Първият е свързан с вътрешния енергиен пазар, като ЕК иска от София да се съобрази изцяло с директивите от третия енергиен пакет. Според Брюксел България е транспонирала неправилно няколко изисквания за отделяне, отнасящи се до модела за отделяне на собствеността, до модела за отделяне на независимия преносен оператор и до оператора на разпределителната система. Освен това България не е транспонирала правилно правилата за свързване към мрежата, като е дала възможност на оператора на газопреносната система да отказва свързване на основание на липса на капацитет на системата.

Второто мотивирано становище касае процесуални права, като ЕК настоява България да транспонира националното си законодателство по правилата на ЕС за достъп до адвокат.

Третото се отнася до Австрия, България, Люксембург и Испания и е заради неизпълнение на задължението за транспониране на разпоредбите на ЕС за европейската заповед за разследване по наказателно-правни въпроси.

Четвъртото, освен България, касае още Хърватия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция, които не са транспонирали изцяло преразгледаната Директива за пазарите на финансови инструменти.

Ако по тези четири мерки не се предприемат действия в срок от два месеца, Европейската комисия може да сезира Съда на ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна