Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази без промяна настоящата си лихвена политика на първото за годината заседание

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След края на днешното първо за 2018-а година заседание, Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени проценти, потвърждавайки, че очаква лихвените ставки да останат в досегашните нива за продължителен период и далеч след края на програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения".

На днешното си заседание във Франкфурт ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

В същото време ЕЦБ потвърди решението си от заседанието през миналия октомври, че от началото на настоящата година намалява наполовина размера на ежемесечните покупки на финансови активи до 30 млрд. евро, като има намерение да продължи изпълнението на програмата за "количествени улеснения" до септември 2018-а, или и след този срок, ако това е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет на банката не види трайна възходяща корекция на инфлацията в съответствие с целевото ниво за инфлация от малко под 2 на сто.

Ако икономическите перспективи в еврозоната обаче станат по-неблагоприятни, или ако финансовите условия станат несъвместими с по-нататъшния напредък на инфлацията към нейното целево ниво, Управителният съвет е готов да увеличи програмата за "количествени улеснения" по отношение на нейния размер, и/или нейната продължителност, отбеляза за пореден път ЕЦБ.

Решението на ЕЦБ беше напълно очакваното от финансовите пазари, като сега вниманието се насочва към пресконференцията на Марио Драги от 15:30 ч. наше време, на която той може да коментира проведените днес дебати по отношение на бъдещето на програмата за "количествени улеснения" в размер на около 2,5 трлн. евро. С интерес ще се следи и дали Драги ще коментира сериозното поскъпване на еврото от началото на годината с близо 3% спрямо долара и как това може да се отрази върху поведението на инфлацията в еврозоната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени