Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов: Позицията на БСП за Истанбулската конвенция е конюнктурна

Снимка: БГНЕС

Смятаме, че в дебатите около Истанбулската конвенция се прояви необходимостта да потърсим по-широка подкрепа – и политическа, и обществена, включително да разширим кампанията в защита на Истанбулската конвенция, която водим вече три години. Това обясни председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов в предаването „Нещо повече“ по повод отложената ратификация на Истанбулската конвенция в Народното събрание.

Социалистите водеха упорита кампания в подкрепа на Истанбулската конвенция и затова има множество доказателства, посочи Кирилов. По думите му, БСП демонстрира повратлива и конюнктурна позиция:

И виждате, че след тази изглеждаща константна позиция на българската левица, която хармонира на позицията на европейската левица, в един момент настъпва обрат. И този обрат очевидно е породен от вътрешнополитически събития в левицата. Конвенцията е европейска ценност, не е вътрешнополитически тактически инструмент. Тук БСП прояви типичното си поведение да се саботира един процес, като се изопачи. Понятията се изопачиха, намериха се опоненти и противници на Истанбулската конвенция, насъскаха се с привидни и неоснователни твърдения срещу същността и логиката на Конвенцията и започна такава ескалация, че да заблуди българското общество.


В коалиционното споразумение Истанбулската конвенция не фигурира сред въпросите, по които имаме взаимно съгласие и ще имаме еднаква политика, за нас това тяхно поведение не е неочаквано, отбеляза Кирилов по повод отношението на Обединените патриоти към Конвенцията.


За заседанието на правната комисия в парламента към вчерашна дата са били получени 21 становища, от които 13 „за“, а 8 „против“, съобщи още Данаил Кирилов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!