Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия по култура и медии одобри проектопромени в Закона за авторското право

БНР с предложение за договарянето на тарифите за обществените оператори с дружествата за колективно управление на авторски права

Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно проект за промени в Закона за авторското право и сродните му права. Целта е да се въведе европейска директива свързани с колективното управление на авторските и сродни права. 

Българското национално радио е изпратило становище по проекта до председателите на три парламентарни комисии.  На днешните обсъждания в медийната комисия участва и генералният директор на радиото Александър Велев, който заяви, че проектът има някои пропуски:

Първият пропуск е това, че БНР и БНТ - но аз говоря за радиото, разбира се в случая, се третират наравно с АБРО. И АБРО, като организация на частните радио оператори, трябва да преговаря от името на Българското национално радио. Затова ние призоваваме в закона да влезе като изключение, че БНР, тъй като е обществен оператор, както и БНТ, преговаряме отделно за тарифите с ПРОФОН, с ,,Музикаутор" и т.н.

Според Александър Велев липсва ролята на Министерството на културата при утвърждаването на тарифите, а също така е необходимо и по-ясно да се разпишат процедурите за решаване на възникнали спорове.

Директорът на дирекция "Авторско право" в Министерството на културата Мехти Меликов заяви:

Да участват в самостоятелни преговори с колективното управление при определяне на тарифите, които действат за обществените радио и телевизии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени