Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица след акцията на ГДБОП и агенти от ДАНС във вуза

Обвиниха 6-има за незаконен прием на студенти в Медицинския университет

Бившият ректор Ваньо Митев обвинен като лидер на престъпната група

| обновено на 26.01.18 в 18:45
Снимка: БГНЕС
Специализираната прокуратура повдигна в петък обвинения срещу 6-има души за участие в организирана престъпна група за незаконен прием на студенти в Медицинския университет, сред които е бившият ректор Ваньо Митев, обвинен за лидер на групата.

Останалите, които прокуратурата описа само като позиции, заемани в групата, но не и с имена заради презумпцията за невиновност, са: един работещ и в момента в университета, двама негови роднини, бивш служител на вуза и студент, който набирал чужденци, главно от Великобритания, за да учат в учебното заведение.

Шестимата са с мерки за неотклонение "парична гаранция" от по 200 000 лева заради калкулираните сериозни доходи от престъпната дейност, която е продължила близо две години. Според прокуратурата, която събрала доказателства за 20 чужди граждани, приети да учат във вуза, въпреки че не отговаряли на условията, всеки от тях платил за това по 40-50 хиляди евро, като за изпитите тарифата била по-скромна – между две и пет хиляди евро.
Студент от арабски произход е осигурявал студенти за МУ главно от Великобритания, но и от Иран, Ирак, Египет, Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование.

Интересна подробност е, че Ваньо Митев сега е подсъдим заради неизгодни сделки като ректор на Медицинския университет и също за незаконен прием на чужди студенти.

Макар да не са събрани такива данни досега, според ръководителя на Специализираната прокуратурата Иван Гешев, приемът на чуждестранни студенти в нарушение на правилата е потенциално опасна дейност и от гледна точка на националната сигурност:

И заради произхода им, и за начина, по който се случва, самият механизъм... Не искам да създавам напрежение в обществото, но потенциално съществува такава опасност, предвид начина на приемане на такива студенти. Потенциално тази дейност е проблем. Както каза днес една колежка, част от лицата, които би трябвало да са цветът на българската интелигенция, търгуват с националната сигурност.

Прогнозата на Специализираната прокуратурата е, че кръгът на обвиняемите ще расте, както и броят на разкритите неправомерно приетите и продължаващи да учат образованието си тук студенти от чужбина. Засега прокуратурата няма данни някои от получили така образованието си чужди студенти да са на медицинския пазар. Според обвинението само чуждестранни студенти са били принуждавани да плащат, за да си вземат изпитите.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев заяви:

Това не е отношение към българските медици. Аз знам, че в България има изключително добри специалисти и почтени хора. Въпросът е, че във всяка една държава, включително и в България, където има голям интерес от определено нещо, се намират и начини да бъде заобикалян редът, включително и със заплащане. Не е тайна, че българското медицинско образование е високо ценено и дипломите се признават в почти целия Европейски съюз, а и на други места, така че е нормално да има такъв интерес от лица, които не отговарят на изискванията, но разполагат с големи финансови възможности. От тук нататък е въпрос на морал, най-малкото, а за нас – и за наказателна отговорност, за това кой приема и подпомага и осъществява целите на тези хора.

Гешев съобщи още, че са извършени много претърсвания, изземвания, лични обиски, включително и в служебно помещение на Медицинския университет. На домашен адрес, в един стерилизатор на висше длъжностно лице в Медицинския университет, е намерена сумата от 100 хиляди лева. Това, може би, е някакъв начин на супермодерно пране на пари – в стерилизатора, или може би човекът има притеснения нещо от ебола или други такива микроорганизми, каза той.

Повече подробности може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна