Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беноа Кьор от ЕЦБ: Валутна война е последното нещо, от което светът се нуждае

Беноа Кьор от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещите икономики не трябва да провеждат политики, целящи по-конкурентни валутни курсове, като самите дискусии сред политиците по отношение на валутите трябва да бъдат ограничени единствено в рамките на съответните официални форуми, заяви Беноа Кьор, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, съобщава агенция Ройтерс. 

Последното нещо, от което светът се нуждае днес, е валутна война, посочи Кьор на дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Ние живеем в свят на плаващи валутни курсове, живеем в свят, където обменните курсове не са и не трябва да бъдат предмет на манипулиране с конкурентна цел, добави той. 

Напоследък сме свидетели на доста голяма нестабилност (на валутните пазари) в резултат на различни изявление и аз мисля, че това просто не е от полза, посочи представителят на ЕЦБ, визирайки най-вече серията изказвания в последно време по отношение на щатския долар на президента на САЩ Доналд Тръмп и на неговия финансов министър Стивън Мнучин. 

Волатилността не е полезна и ако се стигне до момент, в който това би създало неоправдани последствия за нас, ще се наложи да преоценим провежданата от нас политика, подчерта Беноа Кьор, допълвайки, че продължава да бъде важно какво точно се случва с американския долар.

Кьор посочи, че международните регулаторни органи анализират рисковете, свързани с търговията на криптовалути като биткойн и този въпрос вероятно ще бъде обсъден на следващата среща на Г-20 през месец март.

Международната общност подготвя отговор и аз очаквам дискусиите в рамките на Г-20 в Буенос Айрес през март да се фокусират много силно върху този въпрос, отбеляза Беноа Кьор.

Междувременно друг член на ЕЦБ - президентът на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало, заяви от Давос за телевизия Блумбърг, че неотдавнашната волатилност на еврото на валутните пазари е източник на несигурност, потвърждавайки по този начин изразената вчера аналогична позиция от страна на Марио Драги.

Вилерой де Гало отбеляза, че ЕЦБ следи внимателно влиянието, което оказва промяната на валутните курсове върху инфлационните очаквания в еврозоната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна