Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги: Засилването на еврото е източник на несигурност по отношение на инфлационните перспективи в еврозоната

Икономическият растеж се ускори по-силно от очакваното през втората половина на 2017 година

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неотдавнашното поскъпване на еврото на валутните пазари е източник на несигурност за инфлационните перспективи в еврозоната и за членовете на Европейската централна банка, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги след края на първото за годината заседание.

Неотдавнашната волатилност на валутния курс на еврото е източник на несигурност, който изисква мониторинг от страна на ЕЦБ по отношение на възможните последици за средносрочните перспективи пред ценовата стабилност в еврозоната, отбеляза Драги.

Единната европейска валута поскъпна през последните седмици с около 5% спрямо долара, усложнявайки по този начин бъдещата политиката на ЕЦБ по отношение на нейната мащабна програма за покупки на активи, тъй като заплашва да спре и без това бавното възстановяване на инфлацията в еврозоната. Трябва да се има предвид, че по-силната валута оскъпява износа и прави по-евтин вноса в еврозоната, което може да подкопае усилията на ЕЦБ да стимулира не само икономическия растеж, но и инфлацията в региона на единната валута.

В същото време шефът на ЕЦБ отбеляза, че постъпващата информация потвърждава за наличието на  здраво темпо на икономическа експанзия, като растежът се е ускорил по-силно от очакваното през втората половина на 2017-а година.

Силният цикличен импулс, продължаващото ограничаване на икономическата отпуснатост и увеличаването на използвания производствен капацитет допълнително засилват нашата увереност, че инфлацията ще се приближи към целевото ниво от малко под 2 на сто, въпреки че все още няма убедителни признаци за устойчива тенденция при нейното повишаване, отбеляза в речта си Марио Драги.

Според него рисковете пред перспективите за икономическия растеж в еврозоната се определят в голяма степен като балансирани. От една страна, преобладаващият силен цикличен възходящ импулс може да доведе до по-нататъшни позитивни изненади по отношение на икономическия растеж в краткосрочен план. От друга страна, низходящите рискове пред растежните перспективи продължават да са свързани главно с глобални фактори, включващи и поведението на международните валутни пазари, посочи шефът на ЕЦБ.

Драги също така каза, че някои от членовете на ЕЦБ са изразили притеснения относно коментарите на висши американски представители относно щатския долар и по отношение на международните търговски отношения на САЩ, визирайки вероятно  вчерашното изказване на финансовия министър Стивън Мнучин и протекционистките мерки, предприети от Белия дом в началото на седмицата.

Разменният курс на еврото се определя до голяма степен от подобряващата се икономическа картина в еврозоната, но отчасти и на "опасни" коментари от някои американки представители (б.ред. Мнучин), предположи президентът на ЕЦБ.

Той смята, че въз основна на текущите икономически данни, има много малка вероятност за първо повишаване на лихвените ставки на ЕЦБ още тази година.

Марио Драги подчерта за пореден път, че провежданата от ЕЦБ политика няма за цел обмените курсове на еврото, но допълни, че те са важни както за икономическия растеж, така и за инфлацията в еврозоната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени