Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подарък за феновете на Григор Димитров предлага българският книжен пазар

Снимка: БГНЕС

Идната седмица излиза първата биография на първата ракета на България Григор Димитров. На страниците на изданието спортният журналист Любомир Тодоров проследява пътя на Григор от Хасково до триумфа в Лондон в края на 2017 г. Той обясни за предаването „Хоризонт до вас“, че книгата, която е озаглавена "Григор Димитров - гордостта на България", е неофициална биография.

В книгата се разказва колко тежък е пътят на един професионален спортист до върховете. Много се надявам най-вече млади хора и деца, които тренират какъвто и да е спорт, да разберат каква упоритост и какво постоянство се изисква и колко малко значение има всъщност талантът, за да успееш да извървиш този път до върха. Дай Боже, повече българи стигат толкова нависоко, каза Тодоров.

В книгата има мнения на специалисти и журналисти за играта на Григор, както и избрани интервюта на таланта през годините:

Много известен тенис журналист от САЩ - Ричард Палиаро, който работеше в тенис библията сп. „Тенис“, разказва изключително интересни случки от юношеските години на Григор. Негов бивш треньор Михаел Тилстрьом също разказва много любопитна случка в Швеция как Григор щял да изпусне самолета си за Австралия, когато стига до първия си финал. И как от нещо много малко може да зависи целия ти сезон. И не трябва да пропускам Маги Малеева с чието мнение започна тази глава, която разказва интересни неща от първия си досег с него, от срещите им по турнири, заяви авторът.

Журналистът Любомир Тодоров не е имал разговор със спортиста по повод самата книга:

Ами, нямаше кога да му кажа, защото в Лондон, когато вече бях взел решение да пиша, не исках да го притеснявам между мачовете, а след финала настана такава еуфория, че просто не можах да го хвана за 5 секунди и да му обясня. Искам да подчертая, че биографията не е официална, просто с издателството я пускаме на пазара. Дай Боже, да има още биографии на следващ етап от живота му, да има и една официална биография на Григор, той го заслужава… Но решихме, че след 10 години професионална кариера при мъжете и 4-5 при юношите има достатъчно материал да се разкаже за него и да се припомнят някои негови успехи.

Интервюто с Любомир Тодоров може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени