Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болестта на първата среща

Д-р Наталия Спиридонова: Ваксина срещу морбили може да се постави и в зряла възраст

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Броят на заболелите от морбили нарасна в края на миналата година в Гърция, страна предпочитана от много българи като туристическа дестинация. От здравното министерство вече предупредиха, че имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас. От ведомството призовават родителите да проверят дали децата им са ваксинирани и при пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

В София няма регистрирани случаи на болестта от 2013 година. През миналата година у нас имаше огнища в Пазарджик, Монтана и Пловдив.

Ваксината се поставя от 13-месечна възраст, като има последваща ваксинация на 12-годишна възраст. Тя е в състава на трикомпонентна ваксина, в която са включени имунизации срещу заушка и рубеола, обясни пред Радио София д-р Наталия Спиридонова,  директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ.  

Възприемчивостта на човека към морбили е толкова висока, че още при първи контакт с болен, може да настъпи инфектиране и заболяване. Затова е наречена "болест на първата среща", посочи д-р Спиридонова. По думите й, кърмачетата са невъзприемчиви към заболяването до 6-месечна възраст, заради антитела, предадени от майката. След тази възраст обаче, антителата намаляват, но ваксината не може да се сложи по-рано заради особености на имунния отговор. Малките деца не бива да бъдат излагани на контакт с хора, пътували скоро в чужбина, предупреди специалистът.

Имунизациите предотвратяват освен от заболяването и от усложненията, които могат да възникнат вследствие на него. Ваксината може да бъде поставяна във всеки един момент от живота на човек, ако по някаква причина не е била приложена на 13-месечна или на 12-годишна възраст, каза д-р Спиридонова.

Още за действието на ваксината и за симптомите на заболяването - чуйте в звуковия файл!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна