Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Лопатка: ЕС може да има само добросъседски отношения с Турция

| обновено на 27.01.18 в 11:35
Райнхолд Лопатка e от управляващата консервативна Австрийска народна партия.


С Турция Европейският съюз може да има само добросъседски отношения и с това нещата за момента се изчерпват, заяви в интервю за "Хоризонт" председателят на комисията по европейски въпроси в австрийския парламент Райнхолд Лопатка. Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС през втората половина на годината, е скептична за отношенията с Турция, допълни  Лопатка:

По този въпрос съм много по-скептичен, отколкото за приемането на Западните Балкани. И, за да го кажа категорично - отношенията ни са несравними. Помислете само за вълната от арести на журналисти, за отношението на властта към последния независим вестник „Джумхуриет“, за ролята на Турция по кюрдския въпрос. В разговорите си в София отново подчертах, че ЕС трябва да остане общност на основни принципи и ценности, на правовата държава, а това по никакъв начин не съответства на днешна Турция.

За пътя на Западните Балкани към ЕС, той коментира: От една страна ЕС е уморен от разширяване, но от друга страна ние смятаме, че тази европейска перспектива сега е по-важна от всякога и в никакъв случай не бива да пропускаме този шанс. Имаме голям късмет, че България председателства Съвета на ЕС, следвана от Австрия и Румъния, а малко по-късно и от Хърватия, т.е. страни, които имат интерес от развитието на региона. За това е важно да поддържаме активен диалог с държавите-кандидатки, да ги стимулираме да си напишат домашните. Периодично регистрираме отстъпки от реформите, но аз съм оптимистично настроен, че Сърбия, Черна гора, Македония могат да получат средносрочна перспектива за членство. Що се отнася до Западните Балкани, наистина трябва да използваме прозореца, който се отваря по време на вашето председателство, а това помага и на останалите кандидати за членство.

Въпреки корупцията в България, Румъния или други страни страната Ви се развива значително по-добре, отколкото ако не беше част от ЕС, смята Лопатка и добави: Помислете само какво прави Русия - за Русия е значително по-трудно да влияе върху страна от ЕС, отколкото върху държава, която не е част от евросъюза, като например Молдова.

Лопатка декларира също, че ако са изпълнени критериите за Шенген, Австрия също ще подкрепи влизането на България в зоната.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна