Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ник Брайър: Богатите хора и големите компании трябва да бъдат облагани с по-високи данъци от по-бедните

| обновено на 27.01.18 в 13:07
Снимка: архив

Богатите хора и големите компании трябва да бъдат облагани с по-високи данъци от по-бедните, заяви в интервю за "Хоризонт" Ник Брайър - мениджър на кампанията за борба с неравенството в „Оксфам“. Според него по този начин ще бъдат осигурени повече ресурси за здравеопазване и образование, а това е най-сигурният път към справяне с бедността и неравенството:

Неравенството расте почти навсякъде по света и единствените региони, в които това не се случва, са тези, в които нивото вече е толкова високо, че няма накъде да расте. Има региони, в които има сериозно неравенство от дълго време. Тук мога да отбележа някои държави от Латинска Америка. В други обаче има прогрес през последното десетилетие и той се дължи на увеличаването на заплащането, въвеждането на прогресивно облагане и осигуряването на повече пари за образование. За съжаление в повечето от тези държави има смяна на управлението и се вижда обръщане на процеса в негативен план. 

Само 1% от населението на света притежава 82% от богатството, сочи последното проучване на "Оксфам". Ник Брайър от организацията подчерта, че данните са ясен знак за изкривяване на икономиката.

Над 3,7 млрд. души по света не получават никакви блага от световния икономически растеж, който е най-добрият от десетилетие насам. А тази несправедливост започва да се отразява върху глобалните тенденции - в икономически и политически план, категоричен е Брайър.

Смятам, че това е тревожно. Тази година беше рекордна. На всеки три дни един човек ставаше милиардер. Това не е знак за здрава икономика. Напротив. Това означава, че изпраща парите нагоре, а не захранва системата надолу, въпреки че именно оттам се създава богатството.

Общите действия и търговски споразумения са изключително важни, но понякога и те изкривяват икономическото развитие, коментира Ник Брайър.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна