Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американецът Алекси Кени: Първата ми цигулка беше направена от български лютиер

Алекси Кени

Младият американски цигулар Алекси Кени ще гостува за първи път на българска сцена в края на този месец в цикъла „Концертмайсторите“. Той ще свири с Оркестъра на Класик ФМ радио по покана на диригента Максим Ешкенази и ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон-Бартолди. Програмата на концерта включва още Симфония №4 „Италианска“ от Менделсон и Концертино за кларинет от Вебер със специалното участие на младата българска кларинетистка Ангелина-Огняна Гочева – носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози 2017“. Събитието е на 31 януари от 19:30 ч. в зала „България“.

Алекси Кени, който навърши 24 години на 18 януари, е новоизгряваща звезда и кариерата му вече прави впечатление. Талант, който трябва да следим, пише в. „Ню Йорк Таймс“, където го определят като цигулар, който веднага приковава вниманието на публиката с красивото фразиране и деликатно свирене.

Алекси е носител на наградата Avery Fisher Career Grant за 2016 г., а през 2013 г. печели конкурса на „Гилдията на концертните изпълнители”, което пък води до неговия успешен дебют в престижната зала Карнеги Хол в Ню Йорк.

Алекси е роден в Пало Алто (Калифорния) през 1994 година и е завършил в класа на Доналд Уайлърстайн и Мириам Фрийд в Консерваторията New England в Бостън.

През този сезон той ще дебютира с много симфонични оркестри и ще представи няколко камерни рецитала в Карнеги Хол, заедно с пианистката Ренана Гутман. Като изпълнител на камерна музика Кени си е партнирал с артисти като Кристиан Тецлаф, Ким Кашкашян, Стивън Исерлис, а това е повече от добра атестация за таланта и възможностите му. Как се чувства млад човек като него като носител на толкова престижния Avery Fisher Career Grant, което го нарежда до музиканти като Джошуа Бел, Гил Шахам, Сара Чанг, Хилари Хан?

За мен беше огромна чест да получа наградата, защото винаги, когато е ставало дума за нея, съм изпитвал голямо уважение към всички нейни получатели. Един от плюсовете на наградата е, че има финансово изражение – 25 000 долара, които музикантът може да вложи за развитието на кариерата си. И всъщност аз ще издам дебютния си компактдиск скоро, което е много вълнуващо. Но смятам, че големият плюс е престижът, който носи, както и признанието, което води до следващи покани и концерти, и ми дава предимства, например, за моя мениджмънт, с който работя вече от една година. Така че по мистериозни за мен пътища тази награда ми помага много - за мен да научават повече хора, да градя име в музикалния бизнес, и аз съм много благодарен за това.

Дни преди първото си гостуване в България, младият американски цигулар сподели:

Не знам много за България. Винаги съм знаел, че София е много древна европейска столица, но на практика никога не съм посещавал източноевропейска държава, като изключим Русия. Така че за мен крие очарование най-после да пътувам до този регион. Чувал съм толкова много за музиката в България. И трябва да споделя, че първата ми цяла цигулка беше от български лютиер – тогава аз бях на 9 години и в съзнанието ми остана, че това е страна с много интензивен музикален живот. Проверявал съм и знам, че има много оркестри в София, познавам и музиканти от вашата страна, така че съм нетърпелив да дойда.

Цялото интервю с Алекси Кени за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна