Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва проектът "Психотерапия за всеки"

Идеята на проекта "Психотерапия за всеки" е всеки месец да се представят различни теми, които по някакъв начин са свързани с психичното здраве. Първата тема е "Стресът и работещия човек".

Основното събитие е насочено към масовата публика. Идеята ни е до възможно повече хора да достигне информация. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Снежина Маринова, един от организаторите на проекта:

Всеки месец различни специалисти ще говорят по темата. Хората, които са на място, ще могат да задават въпроси. Всички наши събития ще бъдат предавани на живо във фейсбук, където хората също могат да задават въпроси.

Освен специалисти имаме идея да участват в събитията ни и известни личности – представители на медии или известни популярни организации, като целта е да се привлече повече внимание към темата. Идеята ни е да говорим по-свободно, по-открито за неща от психиката ни, с които всеки се среща - обясни Петя Димитрова, която също е организатор.

Определено стресът има и положителна страна, отбеляза психологът Марина Тодорова, която е и лектор в проекта:

Стрес като цяло може да разглеждаме в две посоки. Едната е това, което разглеждаме като позитивен стрес или като това, което ни предпазва. Стресът на практика мобилизира нашия организъм и ни изпълва с енергия, за да можем ние да реагираме в наистина важни ситуации. Това биологически и еволюционно е заложено в нас. Ние имаме вградена система за предпазване. В днешно време това ни помага ние да реагираме бързо тогава, когато наближава кола, да се отдръпнем на време. Това става автоматично, защото тялото ни го подсказва. Има и дистрес – негативното проявление на стреса. Натрупването на стреса води до бърнаут.

Цялото интервю с Петя Димитрова, Снежина Маринова и Марина Тодорова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна