Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Командарев: "Посоки" е филм за надеждата

Екипът на "Посоки" на българската премиера на филма
Снимка: Ани Петрова, БНР

Един фестивален филм, какъвто е "Посоки", показа, че може да бъде зрителски. След изминалия уикенд сме на второ място по гледаемост след един американски блокбастър. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" режисьорът Стефан Командарев за новия си филм. 

Запитан за баланса между отчаянието и надеждата във филма, Командарев отбеляза:

Ироничният на места хумор беше един от начините да смесим тъжните моменти от нашата действителност с надеждата, която всички ние имаме. Защото, изхождайки от вица, който се чува във филма ("България е страна на оптимистите, защото песимистите и реалистите отдавна я напуснаха" - бел. ред.), ние сме от оптимистите, аз съм от оптимистите. И някак сме направили този филм с надеждата, че показвайки си кривиците, както казваше навремето Захари Стоянов, може да се опитаме да ги изправим. Този наш оптимизъм и тази наша надежда се появи в доста моменти от филма.  

В отговор на въпрос дали медицината му е помогнала да направи точна дисекция на българското общество от годините на прехода, Стефан Командарев посочи:

Медицината ми даде чисто житейски опит. Имал съм възможност доста години да гледам живота откъм тъмната му страна - болниците. Шест години работих като санитар, докато бях студент и пет години като лекар. Този житейски опит е по някакъв начин безценен и той е, който помага. 

След "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Съдилището" и "Посоки", следващият проект на режисьора ще се движи в сходна посока:

Идеята е да направим нещо като трилогия, да се опитаме да портретираме обществото посредством нощните коли, които кръстосват София. Този път сме избрали патрулките, три двойки патрулиращи полицаи. Имаме вече готов сценарий. Характерното в него е, че хуморът е доста повече. В момента подготвяме снимките, търсим пари, но посоката е тази.

Цялото интервю, както и документален откъс от трейлъра на филма, слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени