Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин „обиден“, че не попаднал в „кремълския списък“ на САЩ

Владимир Путин направи коментара на среща със свои привърженици в Москва в качеството си на кандидат за президент на изборите през март.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин се пошегува, че е „обиден“ на финансовото министерство на САЩ, че не го е включило в списъка с представители на държавата и бизнеса, които могат да бъдат подложени на санкции, предаде АФП.

Обидно, отговори Путин на въпрос пред свои привърженици, цитирайки известен рефрен от популярен филм от времето на СССР.

Президентът заяви, че е бил информиран за US документа, който той нарече неприятелски вредящ на двустранните отношения.

Путин обаче заяви, че Москва ще се въздържи от ответни мерки. Очаквахме този списък и няма да скрия, че бяхме готови за ответни мерки, и то сериозни, които биха свели нашите отношения съвсем до нулата. Но засега ще се въздържим от такива крачки, каза той..

В списъка, който министерството на финансите на САЩ е предоставило на Конгреса, фигурират 114 висши политици и чиновници и 96 олигарси, но за тях не са предвидени санкции.

Включени са премиерът Дмитрий Медведев, министърът на енергетиката Александър Новак, шефът на "Росатом", както висшето ръководство на президентската администрация. Алишер Усманов, Роман Абрамович, Евгений Касперски и Владимир Потанин са сред най-популярните имена на олигарси в списъка.

От Министерството на финансите уточняват, че фигуриращите в "кремълския доклад" не са обект на никакви ограничения и забрани в САЩ. Няма санкции срещу тях, нито опасност от наказания за американците, които сключват сделки с тях, освен ако такива ограничения не са били въведени по-рано, отбелязва ТАСС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна