Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е готов да приеме световното първенство по гребане за мъже и жени

Пловдив ще е домакин на Европейското първенство по кану-каяк през 2017 година
Снимка: www.plovdiv.bg

Пловдив ще проведе едно превъзходно Световно първенство по гребане за мъже и жени през септември. Около тази теза се обединиха техническият директор на Международната федерация по гребане (FISA) Светла Оцетова, Камерън Алън, организационен мениджър на FISA и техническият делегат за първенството Бернт Шумахер, които инспектираха подготовката на организационния комитет.

Вече се е запознах с възможностите за тренировки, транспорт, изхранване, почивка и възстановяване на състезателите. Смятам, че имате опит, който е достатъчен, за да направите едно превъзходно спортно събитие, каза Алън.

Когато на последния конгрес на FISA Пловдив не успя да получи следващото голямо Световно първенство по гребане заради липсата на втори канал, това предизвика разочарование сред големите отбори, разказа Светла Оцетова.

Заместник-кметът Георги Титюков припомни, че общината е спечелила съдебните битки за реализацията на втория гребен канал и очаква през март и последното решение на Върховния административен съд, което ще бъде окончателно.

Ние вече сме заделили 0,8 милиона лева за залесяване на 650 декара гора в екопарк "Марица", който е в близост до гребните трасета. Пловдив има готовност да инвестира общо 4,2 милиона лева за второто гребно трасе, което в по-голямата част от годината ще служи за отдих на пловдивчани с над 20 водни атракции. Не е реално да очакваме обаче, че то ще бъде готово до септември, когато започва Световното първенство по гребане. Община Пловдив ще трябва да изчака решението на съда и после ще обяви обществена поръчка, за която вероятно също ще има съдебни спорове, заяви Титюков.

Атанас Димитров, член на Управителния съвет на Българската федерация по гребане, разказа за подготовката на българските гребци за Световното първенство.

От миналата година състезателите ни се готвят по нова методика и очакваме три от българските лодки да достигнат финали, а една от тях да донесе медал. За нас това голямо състезание е важно и като начин да популяризираме нашия спорт и привличане на повече деца в гребните лодки, каза Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна