Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-възрастният мъж в света почина в Испания на 113 години

Франсиско Нунес Оливера през август 2017 г., когато е на 112 години.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанско село обяви вторник за ден на траур, след смъртта на пенсиониран фермер, смятан за най-възрастния мъж в света и починал малко повече от месец след навършването на 113 години, предаде агенция Франс прес.

Франсиско Нунес Оливера, който бил на 10 години, когато избухнала Първата световна война, си отиде от този свят в понеделник в селцето Биенвенида, Югозападна Испания, където живял през целия си живот.

Според роднини Нунес Оливера, който е роден на на 13 декември 1904 г., дължи дългия си живот на хранителен режим от зеленчуци, които отглеждал на собствена земя и чаша червено вино на ден.

На закуска хапвал кеск, направен със зехтин, и чаша мляко. А до 107-годишна възраст можел сам да се разхожда, посочват испански медии.

Те наричат Нунес Оливера най-възрастният мъж в света, но името му не фигурира в списъка на Изследователската група по геронтология, която валидира възрастта на най-старите хора. Според базираната в САЩ организация това е японецът Масадзои Нонака, роден на 25 юли 1905 г., което го прави 112-годишен.

Според списъка най-старата жена е 117-годишна японка.

Кметът на селото на починалия столетник Антонио Кармона заяви, че задействана процедура за вписване на Нунес Оливера в Книгата на рекордите Гинес. Доказването на точната му възраст е трудно, тъй като повечето архиви на село Биенвенида са били унищожени през испанската гражданска война в периода 1936-1939 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени