Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Галя Маринова: Възможно част от исканията на родителите за училищното и предучилищното образование да влязат в НС

Снимка: БГНЕС

Възможно е до два месеца част от 14-те искания на родителите за училищното и предучилищнопто образование да са за разглеждане в Народното събрание. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Галя Маринова, ръководител на работната група по Националната гражданска инициатива за качествено и иновативно образование по повод на доклад върху 14-те искания на родителите, който ще бъде представен днес пред Обществения съвет към Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Днес в Обществения съвет ще обсъждаме напредъка на тази гражданска инициатива. Още от самото начало, когато беше внесена в Обществения съвет, тя получи симпатиите и подкрепата на членовете, защото показва една зрялост в гражданската активност. Тези 14 искания са оформени с една стабилна мотивация. На инициативата се погледна доста сериозно, тя беше разгледана в три комисии на НС. Ние, като Обществен съвет, написахме становище по какъв начин могат да се придвижат исканията на родителите. Веднага отделихме една група, които могат пряко да влязат като текстове в Закона за училищното и предучилищното образование и в други наредби – например, за мандатността на управляващите в системата. Също така за засилването на ролята на обществените съвети при атестирането на директорите, подкрепили сме и това да има процедура за учредяване на друг учителски синдикат, тъй като в момента има само един и е почти невъзможно по закон да се създаде друг. Родителите имат основание да поискат това. Има и една група от мерки, които не са убедителни – като повсеместното видеонаблюдение, безразборното влизане на родители в детските ясли. Има някои предложения, за които не се знае колко положително ще бъде тяхното въвеждане и колко вреди ще нанесат, които след това трябва да отстраняваме. Има и една група предложения, които са много  добри като предложения, но изискват голям финансов и човешки ресурс за осигуряване на кадри към всяко дете, върху които се ще се работи по постигане до най-добрия резултат. Това, което сме предложили на родителите и настояваме, е те повече да ни съдействат като Обществен съвет, за да постигнем конкретните текстове и да ги предложим на депутатите, които да поработят върху тях и да влязат в пленарна зала, обясни Маринова.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.