Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата годишна реч на Доналд Тръмп за състоянието на Съюза - послания и прочит между редовете

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В годишната си реч за състоянието на Съюза американският президент Доналд Тръмп очерта няколко области, в които има напредък, откакто е станал президент – сред тях са новите работни места и рекордно ниската безработица, състоянието на стоковите пазари, данъчните намаления, стимулирането на търговията. Това обясни в предаването "Нещо повече" бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси:
     

Това, което не може да се предвиди, е колко ще трае и какви ще бъдат бумерангите на изолационизма. Защото политиката на протекционизъм в кратки срокове е печелевша, но в средни и дълги срокове носи бумерангов ефект.

Паси акцентира върху факта, че в речта нито един път не са били споменати ЕС и НАТО. Речта на Тръмп е изцяло ориентирана към неговите избиратели, които не се интересуват от външна политика. В някаква степен можем да наречем това популизъм, допълни Соломон Паси.

Сред оценките и критиките, с които демократите посрещат речта на Тръмп, Паси открои тези за отсъствието на коментар по намесата на Русия във вътрешнополитическия живот на САЩ, както и липсата на отношение към защитата на природата. Соломон Паси обърна внимание и натова, че демократите са обобщили своите коментари за речта на президента тъкмо в изявленията на Джо Кенеди, и прогнозира възможното му лансиране като един от кандидатите за следващия президентски вот.

На обикновените американци най-голямо впечатление от речта на Тръмп направи фактът, че той избра да говори и да засили своите послания през конкретни примери и човешки съдби, посочи преподавателят по съвременна история в Софийския университет Атанас Сивилов. 

Правят се реверанси за сближаване с демократите, но от друга страна той се стреми да запази безспорната подкрепа, която засега личи от страна на републиканците. С много тежка задача се е нагърбил - да се опита да намери подкрепата и на двете страни в американската политика в момента, подчерта Сивилов.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна