Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

| обновено на 01.02.18 в 14:29
Снимка: БГНЕС

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Навършват се 73 години от първите смъртни присъди, произнесени от т.нар. "Народен съд". Още същия ден са убити трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници.
     

Няколкостотин души се събраха пред параклиса и мемориалната стена до НДК, за да отдадат почит към жертвите на комунистическия режим. Смирение – това бе общото настроение сред присъстващите. Стотици хора на различна възраст дойдоха пред паметника, за да положат венци и цветя и да запалят свещ.

Отец Гервасий от Алтернативния синод отслужи молебен. В словото си към присъстващите той припомни мисъл на Мартин Лутър Кинг "Нашият живот губи смисъл, когато започнем да мълчим за нещата, които трябва да променим".

Хората, които се бяха събрали, казаха:

9 септември нанесе голям удар върху цялостния обединен български народ и ни раздели на две.

Ние сме задължени към паметта на всички тези хора, които бяха избити по най-нечовешки начин. Това трябва да се помни.

Трябва да помним, за да не се повтаря, защото това беше една страница, която беше изтрита от българската история. Трябва да знае младото поколение колко мъки са преживели.

На отбелязването присъстваха политици от различни политически сили, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Петър Стоянов и други.

Председателят на парламента Цвета Караянчева бе категорична, че периодът на комунистическото управление трябва да се изучава в училище. Тя определи като несериозно искането на опозицията за оставка на образователния министър:

Нашите деца трябва да знаят какво се е случило в периода на комунистическия режим. Трябва да знаят, че много хора са загубили живота си заради различни идеи, заради инакомислие. Управляващото мнозинство подкрепя напълно министър Вълчев с идеята това да се изучава. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна