Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект уверено навлиза в киберсигурността

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Заради опасността от пробив от компютърни терористи в Израел с особено бързи темпове се развиват  науката и практиката за виртуална защита. В Тел Авив в момента се провежда Конгрес по киберсигурност, а сред участниците има и българи. Един от тях – Атанас Симеонов – изпълнителен директор на фирма за компютърна защита, сподели за "Преди всички": 

Израел е водеща по иновации в областта на cybersecurity. Установихме някои партньорства, които ще ни помогнат да донесем на българския пазар най-новите продукти в глобален мащаб. Това, което силно ми направи впечатление тук, е системата, която изграждат в Израел за развитие на технологии в областта на cybersecurity, иновативните им центрове и това как държавата подпомага иновациите. 

Новото е, че всички технологии вървят към използване на изкуствения интелект, което е глобална тенденция. Все повече от компаниите предлагат системи, които могат да предвиждат атаките. Голямата промяна е, че старите системи "използват" минали събития, докато сега повечето се опитват да отидат напред в бъдещето и да предвиждат заплахите. Много по-комплексни са системите вече, което в момента в Европа е голямата тема – регулацията за защита на данните. Видях доста решения, които предлагат на компаниите по-лесен начин да отговорят на изискванията на тази регулация. Това ще е важна тема в България през следващите месеци. Системата влиза от май месец тази година и е задължителна за всички оператори на лични данни, каквито са повечето банки. Основното е, че се засилват регулациите и за по-интелигентния начин на защита.

Балгарската компютърна защита е разпознаваема на световната карта особено с хората си, категоричен е Симеонов.

Репортажа на Феня Декало и интервюто с Атанас Симеонов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна