Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски пилот на Су-25 бе убит в Сирия, в ответен удар Москва ликвидира 30 екстремисти

Щурмови самолет Су-25 като сваления в Сирия.
Снимка: Ройтерс

Руски пилот на щурмови самолет Су-25 бе убит в събота на земята в Сирия, след като се приземи на бунтовническа територия при сваляне на машината му, предаде АФП, цитирайки министерството на отбраната в Москва.

При облитане на зоната за деескалация в провинция Идлиб катастрофира руски самолет Су-25. Летецът успя да доложи за катапултиране в район под контрола на бойци на джихадисткия Фронт „Ан Нусра“. Пилотът загина, водейки бой с терористите, съобщиха от ведомството, цитирани от ТАСС.

От руското военно министерство уточнили, че по първоначални данни самолетът е свален с преносим зенитен ракетен комплекс.

В отговор на стрелбата последвал групов удар с високоточно оръжие, чийто вид не се съобщава, при което били убити 30 бойци на Фронт „Ан Нусра в района, откъдето била изстреляна ракетата, съобщи ведомството, цитирано от ТАСС. Данните за жертвите били от прехванати разговори на екстремистите.

Руският Център за примирие между враждуващите страни в Сирия и Турция, която отговаря за зоната за деескалация в Идлиб, предприемат мерки за връщане на тялото на загиналия летец, посочват още руските военни.

Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права самолетът бил свален над градчето Маасран в провинция Идлиб. В района имало десетки руски въздушни удари през последните 24 часа, твърди организацията, която разполага с източници на терен.

От началото на руската намеса в Сирия в края на септември 2015 г. бунтовници за първи път свалят руски самолет, преди това бяха сваляли само хеликоптер – през август 2016-а, когато бяха убити 5-има души на борда.

Руски бомбардировач Су-24 бе свален от турски Ф-16 през ноември 2015 г. на границата, което силно влоши отношенията между Москва и Анкара, но в крайна сметка, с оглед на интересите на двете държави, инцидентът бе преодолян.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени