Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Моделът на срастване на държавата с една партия е характерен за цялата страна

Данаил Кирилов: Никого не покриваме с политически чадър, на никого не оказваме политическа закрила

Иван Иванов
Снимка: Радио Шумен
Моделът на срастване на държавата с една партия е характерен за цялата страна и Септември е поредното доказателство за това по какъв начин се управлява – чрез шуробаджанащина. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" Иван Иванов от БСП:

Има срастване на всички нива в държавата. Не се ли вземат необходимите мерки в тази посока, това няма да са единствените случаи. Моделът "Кумгейт“ е моделът на управление на държавата и той се налага през последните 8 години доста интензивно във всички сфери на обществения живот.

Относно държавния бюджет Иванов заяви:

Когато се гласуваше държавният бюджет се отвори една голяма пропаст между нас и управляващите в позициите за желание на финансиране на определени сектори. В един момент се оказа, че всичко това, което сме предлагали е възможно, но въпросът е защо се прави по този начин и с какви мотиви господин Борисов раздава с лека ръка тези средства. Всички бяха свидетели как тези пари до последния момент бяха задържани и в неясна за нас и за българския период ситуация те започнаха да ги раздават буквално на калпак.Най-редното и най-нормалното е Сметната палата да се произнесе по този въпрос.

Никого не покриваме с политически чадър, на никого не оказваме политическа закрила, докато той не докаже правотата си, коментира Данаил Кирилов, председател на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ:
Данаил Кирилов

При случая в Септември кметът ще има възможността да се защитава, да представя доказателства, да обяснява конкретни факти и обстоятелства съобразно обвиненията, които ще му бъдат предявени. Добре е да се изчака да видим какво е решението на съда, т.е. правно-процесуалните аргументи е добре да бъдат преди политическите. Ние също представяхме доказателства за този избирателен район – за Пещера или Батак. Около ден, два след това настъпи пълна тишина по този случай, а при нас продължиха да идват доказателства за незаконни сделки в съседните общини, така че се надявам законът да се прилага еднакво и равно. Трябва да има прозрачност.

Кирилов каза, че от ГЕРБ ще бъдат готови във вторник с питането към Конституционния съд дали Истанбулската конвенция противоречи на основния закон:

На финала сме, подготвили сме го и мисля, че във вторник то ще бъде окончателно готово и внесено в Конституционния съд.

Цялото интервю с Иван Иванов и Данаил Кирилов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна