Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Малдивите обяви извънредно положение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Малдивите Абдула Ямин обяви извънредно положение в страната, което ще продължи 15 дни. Мярката е в отговор на решението на Върховният съд на страната, който анулира присъдите за тероризъм, корупция, измяна и отклоняване на средства, наложени през 2015 г. на девет опозиционери и на бившия президент Мохамед Нашид, който живее в изгнание във Великобритания.

Съдът настоя за освобождаването на онези, които се намират в ареста с мотива, че присъдите са политически. Настоящият президент на Малдивите обаче отказа да изпълни заповедта на съда и отправи предупреждение срещу всякакъв опит да бъде свален или арестуван. Малко след обявяването на извънредното положение, силите за сигурност нахлуха в сградата на Върховния съд. Задържан беше и друг бивш президент на Малдивите - Мамул Абдум Гаюм.

По повод нарастващото напрежение на Малдивите Белият дом призова властите да уважават демократичните институции. Америка е на страната на народа на Малдивите, пише в туит на Съвета за национална сигурност на Белия дом. Правителството и армията на Малдивите трябва да уважават правото, свободата на слово и демократичните институции. Целият свят ви гледа, пише още в съобщението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна