Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гло Бал Кан" пречупва музикални образци през българските ритми

Формацията прави нов прочит на фолклорните кодове, съхранили българската идентичност

Недялко Недялков, Стоян Янкулов и водещата Валерия Николова
Снимка: БНР

От барока през неравноделните български ритми до джаза – световноизвестният кавалджия Недялко Недялков събира утвърдени зад граница и у нас български музиканти за проекта "Гло Бал Кан".

Недялков работи с прочутия каталунски виолист и звезда на класическата музика Жорди Савал, а през 2011 година формацията им е отличена с "Грами" за най-добро изпълнение на малък оркестър по музикален проект, свързан с богомилите. Свирил е в световноизвестните концертни зали на Ню Йорк, Лондон, Париж, Амстердам и Мадрид. 

Създава проекта "Гло Бал Кан" през лятото на 2017 година заедно с още четирима уникални български музиканти – Стоян Янкулов – перкусия, Петър Миланов – китара, Владимир Карпаров – саксофон и Богдана Петрова – вокал. Наричат себе си "бижутерска работилница за музика". Събира ги желанието да интерпретират по свой начин интересни музикални образци.

В предаването "Хоризонт до обед" Недялко Недялков сподели, че да работи тъкмо с тези музиканти е негова отдавнашна мечта:

Артистите са суперчувствителни хора и емоцията, която ние, музикантите, изразяваме – колкото човек е по-чист в мислите си, дълбоко в себе си, толкова по-чиста е и музиката му. 

Всичко това се таи в корените на нашата музика, на нашия фолклор. Това са кодове, на които сега ние отново правим прочит. Това са нещата, които са ни запазили в най-тежките години.

Стоян Янкулов-Стунджи, който е сред най-изявените български перкусионисти, разказа:

Трудно беше събирането ни, все още е трудно и сигурно и занапред ще бъде трудно. Например Владимир Карпаров живее в Берлин. Всеки от нас свири в поне още най-малко десет други формации и трябва да се прави постоянно планиране. От там нататък музиката тече. Ние сме българи и трябва да се отличим. Отличителният белег на един музикант или на един човек е да бъде различен. 

Стартирахме с много високо вдигната летва, но въпреки това има още много потенциал за развитие по-нагоре, смята Янкулов. 

Предстоят етноджаз концерти в София, Пловдив и Хасково. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени