Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова: Стратегията на ЕК за разширяването ще даде ясни критерии и насоки

Юлиана Николова
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия възнамерява да ускори процеса по присъединяването към Европейския съюз на държавите от Западните Балкани. Днес ще бъде представена стратегията – пътната карта, която отразява кои държави кога могат да се присъединят към Евросъюза. В предаването „12+3“ Юлиана Николова, директор на портал „Европа“, коментира:

Документът, който ще бъде представен в Страсбург от двамата комисари – върховният представител по външна политика и сигурност и комисарят по разширяването, е важен, защото дава ясни критерии и насоки как трябва да се върви. Той ще очертае слабостите и изискванията за това без кое не може. Едно от нещата, без което не може, е уреждането на двустранните отношения не само между страните от Западните Балкани, но и със съседите. От една страна се визират отношенията между Македония и Гърция. От друга страна се визират и проблемите, които Съюзът има с неуредените отношения преди присъединяване Хърватия – Словения. Анализатори твърдят, че дори на по-предно място от двустранните отношения ще бъде поставен въпросът за борбата с корупцията и върховенството на закона. Очакваме в средата на май ЕК да представи на Съвета и Парламента докладите по напредъка на всяка една от държавите, в които въз основа на стратегията ще бъдат оценявани държавите и ще бъдат определени конкретни дати – кое как ще продължава и кои са т.нар. „репери“, които държавите трябва да постигнат, за да вървят напред
.

Според нея основен проблем в тези държави е върховенството на закона, спазване правата на малцинствата и борбата с корупцията.

Цялото интервю с Юлиана Николова чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна