Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Кедер” и тъгата по родовата памет

Йорданка Белева и нейната най-нова книга

За авторката на „Кедер” думите мъка и мъкна се родеят.
Иначе не би могла достойно да мъкне емоционалния товар на всеки от двайсетте къси разказа, събрани в тази удивителна книга.
„Кедер е турска дума, означава мъка. Някога старите турци вярвали, че когато човек умре, завещава на близките си точно 40 мъки…За най-голям кедер се смятали недовършените неща” - пише Йорданка Белева.
След сборниците й "Надморската височина на любовта" (2011) и "Ключове" (2015), след стихосбирките й - "Пеньоари и ладии" (2001), "Ѝ" (2012), и особено "Пропуснатият момент" (2017), номинирана за националните поетични награди „Иван Николов” и „Христо Фотев”, талантът на Йорданка Белева отново ни изненадва по своя си начин - взривява със внезапни озарения, възторгва с безценни поанти, просълзява с истории, които припознаваме като наши, лични.
Защото скръбта е и памет.
Човек не може никога да изпита достатъчно тъга, за да направи света по-добър - твърди писателят нобелист Елиас Канети.
Сякаш в потвърждение на тази максима, талантливата авторка на „Кедер” ни поднася афористична, мъдра и овладяна книга, в която притчите са повече от скърбите и която дълго търпи и е милостива - също като любовта.

Премиерата е на 21 февруари от 18.30 часа в „Книжен център Гринуич” в София.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.