Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Станиславски: От изолация Полша върви към пълна катастрофа от гледна точка на международната политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се полският Конституционен съд да се произнесе критично по подписания от полския президент Анджей Дуда спорен закон за Холокоста, породил разнопосочни и остри международни реакции. Това прогнозира в предаването "Преди всички" журналистът Боян Станиславски, който посочи, че съдът е под пълния контрол на управляващата партия "Право и справедливост" и конкретно на Ярослав Качински:

Полша не може да си позволи тази ситуация да продължава. Това излезе съвсем извън контрол. Полша вече е влязла в конфликт с Германия, влязла е в конфликт с Брюксел, влязла е в конфликт с Москва. Сега още Израел, САЩ, Украйна. Това означава вече не изолация, в която Полша реално се намира, а пълна катастрофа от гледна точка на всякаква международна политика. 

Това не е закон за Холокоста, той така минава в медийното пространство, това е закон за т.нар. "Институт за националната памет", уточни Станиславски:

Това е не само изследователска институция. Това е институция - полицейско-научна. Там работят научни кадри, но работят и прокурори, които се занимават с повдигане на обвинения срещу полския народ, полската чест, този тип обвинения. Затова в този закон е могло да бъде вкарано нещо като забрана за използване на определени фрази, за използването на определен тип език. Защото тези прокурори просто могат да упражнят полицейщина върху това по какъв начин се говори за някакви неща. И в закона не става въпрос за участието на полския народ в нацистки престъпления, а за евентуално тълкуване на част от гибелта на евреите на полска територия по време на Втората светова война. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна