Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Димитров: Ракетата Falcon heavy е стъпка от новата космическа революция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-скъпата реклама за частна компания или нещо повече е изстрелването на автомобил в космоса? Малко повече от половин век, откакто кучета, маймуни и хора излизат в открития космос, там вече е и колата на милиардера Илон Мъск. Екстравагантно или вдъхновяващо, обяснява самият той:

Нямаме план за бъдещето на колата.Тя може би ще се носи в космоса в продължение на милиони години. А ако извънземните я открият, сигурно ще си кажат: "Какво правят тези хора? Да не би да са я смятали за божество? Защо имат малка кола в голямата? Това ще ги обърка тотално." Образът на космическия човек в кола в космоса изглежда глупаво и нелепо. Цветовете изглеждат странно в космоса. Изглежда като нормална кола в космоса, което е нормална кола в космоса. Харесва ми тази абсурдност. Ако се вгледате: на таблото има малък макет на колата, с малък космически човек. Може да е смешно и глуповато, но точно тези неща са важните. Обикновено ракетите извеждат в космоса нещо, което прилича на блокче бетон - това е скучно. А в този случай подобни неща може да развълнуват хората.

Астрофизикът Тихомир Димитров, който допреди две години и половина е бил в Space X казва, че изстрелването на ракетата на Мъск с колата на борда е всъщност успешна реклама за това, което предстои:

Тази кола - вътре има космически костюм, който те наричат "Звездният човек". Този космически костюм е разработен от тази частна компания. Това не е костюм на НАСА. Този костюм ще бъде използван от астронавтите, които ще летят на Международната космическа станция в близките 1-2 години.Снимка Всъщност, той не иска просто да изпрати една кола в космоса. Тук тестват, за пръв път, изстрелват най-голямата ракета в космоса. Изучават как космическата компания ще изпрати товар до друга планета, до друго място в Слънчевата система, тоест тестват много различни фактори, които след това ще използват в по-важни мисии - например мисия до Луната. 

Може на обикновения човек да му изглежда, че тази мисия е нещо не толкова важно, но това е една от най-важните мисии в обозримите две-три години. това е една поредна стъпка на частните космически компании днес към една много голяма цел - пътуване на човек и стъпване на човешки крак на червената планета Марс след десетина-петнайсет години. Ракетата Falcon heavy е само една от стъпките, които са нужни на цялото човечество да направи тази научна фантастика за момента - стъпването на човек на друга планета, не на Луната, истинска реалност, която ще се случи в съвсем обозримото и близко бъдеще. 

Всъщност няма нужда да има космическо съперничество между големите водещи космически агенции като НАСА и Европейската космическа агенция. Те вече успешно си сътрудничат с частните космически компании като Blue Orange и Space X и от това печелим всички ние - било то с космически туризъм, било с много по-големи възможности на обикновения човек да ходи в космоса...

Това е една стъпка от новата космическа революция, категоричен е астрофизикът.

Целия репортаж слушайте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна