Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Подозренията за документите, намерени у кмета на Септември, не трябва да се насочват към ДАНС

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като притеснителни данните, че по сигнали срещу кметове местни прокуратури и полицейски органи не са реагирали или работили така, че сигналите да бъдат затворени. Като пример той даде случая с кмета на Септември Марин Рачев, у когото бяха намерение несекретни документи на ДАНС:

Проверката, която е разпоредена след сигнал на наблюдаващия прокурор, показва, че това са документи, които са издадени от ДАНС. Те са сезиращи справки по повод предните местни избори, по повод купуване на гласове, които са преминали и през прокуратура, и през органи на МВР. Така са стигнали до нощното шкафче на кмета. Следователно подозренията не трябва да се насочват към ДАНС, а в нашия двор и този на МВР, което ще бъде предмет на проверка.

По-рано от БСП обявиха, че нейни депутати внасят искане към председателя на комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров да бъде изслушан председателят на ДАНС за изтичане на класифицирана информация. Причината-  информациите за открити справки от ДАНС в дома на кмета на град Септември Марин Рачев в рамките на разследването срещу него за финансови злоупотреби. Те касаели операции за купуване на гласове в рамките на местните избори от 2015 г. за кметове и общински съветници.

 


 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени