Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Чакъров: Търсим варианти за намаляване на замърсяването заради ромските общежития

Протестиращи жители на "Красна поляна"
Снимка: Мария Филева

На днешното заседание на Столичния общински съвет отново бе разгледан въпросът за мръсния въздух. Общинските съветници не одобриха предложението част от улица "Алабин" да се превърне в пешеходна зона. 

Върху нас се извършват химически атаки, абсолютен геноцид е това. Искаме Столичната община на вземе незабавни спешни мерки спрямо гетата, които са основният източник на това замърсяване, заяви протестираща жена от квартал "Красна поляна" по време на последния протест там с апел за намаляване на замърсяването на въздуха от отопление на твърди горива и боклуци, използвани от местните роми. 

Кметът на район Красна поляна Иван Чакъров обясни:

Основният протест е по-скоро срещу ромите във Виетнамските общежития, отколкото срещу мръсния въздух. Съгласен съм, че въздухът е замърсен - наистина хората и във "Факултета" и във Виетнамските общежития горят дърва и въглища, което замърсява въздуха. Има над 5 хиляди къщи във "Факултета". Ние правим постоянни проверки с полицията. Имаме вече точен списък от проверките кой апартамент на какво се отоплява. Направихме образователна кампания какво не трябва да се гори, защото и техните деца дишат този въздух. Събираме гумите, чистят се кофите за боклук по два пъти дневно, за да не стигат боклуците до ромските печки. Това е начинът, по който можем да отговорим на този проблем.

Съборили сме три от 12 блока. Тази година сме поели ангажимент и за още един блок - 12. Постепенно вървим и по тази линия, за да се справим с проблема Виентамски общежития". 80 процента от настанените там си плащат наема и задълженията и са настанени законно там след 1993 година. Те чакат да бъдат пренастанени някъде, а вие виждате, че няма нито нови жилища, нито нови апартаменти, където да ги настаним. Нямаме право да ги изведем и извън София. Това е основния проблем, който се опитваме да решим с проекти за ромски бързи жилища, където да бъдат настанени, за да можем да се освободим и от останалите блокове във Виетнамските общежития. 

Целия репортаж на Евелина Стоянова чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна