Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: ЕК и Великобритания не се споразумяха за преходния период

| обновено на 09.02.18 в 18:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без споразумение за преходния период по Брекзит приключи поредният кръг от преговори между ЕС и Великобритания. Това съобщи главният преговарящ за Съюза Мишел Барние

Барние заяви, че в понеделник е разговарял с британския министър по Брекзит Дейвид Дейвис и с британския премиер Тереза Мей по време на визитата си в Лондон. Тогава той е бил уведомен, че Обединеното кралство не желае да продължи да признава правата за свободно движение на гражданите, пристигнали по време на преходния период, и иска да има възможност да се възпротиви на европейските правила, ако не е съгласно с тях. Ако желае да се възползва изцяло от постиженията на ЕС и по време на преходния период, то тогава е логично Великобритания да спазва правилата му, заяви Барние:

Те не желаят в края на този преход да продължат признаването на тези права, които са заложени в съвместния договор за гражданите, пристигнали във Великобритания по време на преходния период. Това е изключително важен въпрос както за нас, така и за Европейския парламент. По повод прилагането на европейските правила, Обединеното кралство настоява да има право да се възпротиви, ако не е съгласно с някои от новите правила или закони, които ще влязат в сила през този период.

Друга тема на преговорите е била избягването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Оттеглянето на Великобритания от Общността обаче прави граничните проверки неизбежни, уточни Барние.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна