Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на столичния ж.к. "Красно село" недоволстват от строеж на блок

Снимка: БГНЕС

Жители на столичния ж.к. "Красно село" недоволстват от строеж на блок. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" Виктория Василева, която е част от недоволните от този строеж жители на квартала, разказа:

Проблемът е, че точно зад блока ми, на два метра от детската площадка, в момента се издига блок, който е с три метра по-малък от нашия блок. Най-големият проблем е, че паркингът, който ще има този блок, е откъм нашите балкони, точно откъм градинката. Съответно въздуховодите няма къде да бъдат, освен в нашите прозорци. Никой от общината не се е замислил и не е обърнал внимание.


Този поземлен имот е залегнал в общия план на ж.к. "Борово“, който е одобрен през 2013 година. Това обясни за "Хоризонт" Христо Кючуков, архитект в Общината:

Направено е едно изменение от 3-етажна сграда, което е било заложено, до 5-етажна сграда. Градоустройствената зона, в която попада този урегулиран поземлен имот, е жилищна с преобладаващо комплексно застрояване, така че той позволява застрояване максимално до 26 метра. Това е ограничителната рамка, до която може да бъде. Съответната височина се доказва с конкретния инвестиционен проект, при който се измерват съотношенията между височина на сградата, отстояние до регулационните линии.


Цялото интервю с Виктория Василева и Христо Кючуков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени