Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Пеперкорн: Холандското правителство и парламент винаги са били много сдържани за разширяването на Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Холандското правителство и парламент винаги са били много сдържани и продължават да бъдат по въпроса за разширяването на Шенген - това е коментарът пред "Хоризонт" на холандския журналист Марк Пеперкорн.


Холандия е една от страните, които се противопоставят на влизането на България в Шенген. По време на посещението си в София тази седмица премиерът на страната Марк Рюте посочи, че България е постигнала много по пътя към Шенген и Еврозоната, но има още работа, която трябва да бъде свършена. Позицията на Холандия коментира журналистът Марк Пеперкорн.

Докладите на Еврокомисията имат много важна роля, защото те дават на холандското правителство нещо като инструмент. По-точната дума е тояга, с която да налага България и да ѝ казва: "Виждате ли? Не сте готови още". В момента, в който се появи наистина положителен доклад, Холандия няма да има много основания да каже: "Не можете да се присъедините към Шенген". И не забравяйте нещо важно, Холандия може да изразява публично най-непреклонната позиция, но зад кулисите така говорят и Франция и Германия. Те са много доволни, че холандците излизат с тази позиция, защото така няма нужда те самите да го правят.

Цялото интервю с Марк Пеперкорн можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна