Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската армия е отговорила на ново израелско нападение по въздуха

| обновено на 10.02.18 в 10:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийската противовъздушна отбрана е отговорила на нов израелски въздушен удар край столицата Дамаск след предишния, нанесен в централната част на страната, съобщи сирийската държавна телевизия .  В съобщението се казва, че са чути експлозии в район близо до столицата. Държавната агенция САНА посочва, че отбраната е отговорила на "нова израелска агресия".
Израел е нанесъл мощен удар по противовъздушни системи и ирански цели в Сирия, съобщи израелската армия. Атакувани са 12 цели, включително три батареи и четири ирански обекта в Сирия.
По-рано сирийската армия съобщи, че е свалила израелски изтребител. Израелските военни заявиха, че самолетът е нанесъл удар в отговор на прехванат ирански безпилотен апарат във въздушното пространство на Сирия.  На връщане израелският Ф-16 се е разбил в северната част на страната. Двамата пилоти са успели да катапултират и са настанени в болница, уточниха израелските военни.
Говорител на израелската армия заяви, че Иран и Сирия "си играят с огъня". Агенция Франс прес отбелязва, че това е най-сериозната конфронтация между Израел и Иран от началото на войната в Сирия през 2011.
Заради ситуацията по границата израелският премиер Бенямин Нетаняху свика консултативен съвет по сигурността. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна