Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Джартов: Затоплянето на отношенията между Пхенян и Сеул ще продължи и след края на Олимпийските игри

Южнокорейският президент Мун Дже-ин (вдясно) се ръкува с Ким Йон-нам - шеф на парламента на КНДР и формален държавен глава на Северна Корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента наблюдаваме най-задълбоченото и най-бързото сближаване между Северна и Южна Корея през последните десет години, въпреки че е имало и други срещи на толкова високо равнище преди около десет години. Това отбеляза в интервю за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" Георги Джартов, кореспондент на БНР в Азия:

За първи път виждаме толкова бърза организация от страна на Пхенян и на Сеул за организиране на срещи на високо равнище, а и изпращане на представители в съседната държава. Виждаме отново активизиране на сестрата на Ким Чен-ун, която е водещо лице в пропагандния отдел на Корейската народна партия, което със сигурност я представя като един доста добър дипломат. Това безпрецедентно затопляне между двете страни се води и от Пхенян, и от Сеул и със сигурност ще продължи и след края на Олимпийските игри.

Младите хора в Сеул все по-малко се интересуват от Северна Корея, дори не разбират какво се случва там, което показва колко дълготрайна е тази криза между Сеул и Пхенян и как тя вече не е в основния фокус на корейците, добави още Джартов.

Цялото интервю с Георги Джартов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна