Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски пътнически самолет със 71 души на борда се разби край Москва

Първият оглед на останките показва, че няма оцелели

| обновено на 12.02.18 в 02:24
2
Данни от сайта Flightradar24, следящ полети на самолети, показват рязка загуба на височина преди катастрофата на машината Ан-148.

Руски самолет на Саратовските авиолинии с 65 пътници на борда и 6-членен екипаж се разби на около 50 километра югоизточно от Москва. Няма оцелели, потвърдиха руските власти. Сред жертвите има 3 деца.

Самолетът Ан-148 е паднал в Подмосковието около 4 минути след излитането си в 14.24 ч. местно време от московското летище "Домодедово" на път за град Орск в Оренбурска област. Повечето пътници са жители именно на тази област, където утре е ден на траур.

Следователите работят по няколко версии за катастрофата, сред които - човешка грешка, лошо време и техническа неизправност. Макар в Москва и областта снеговалежът да продължава цял ден, едва ли може да се говори за някакви екстремни метеорологични условия.

Екипажът не е подавал сигнал за проблеми, съобщи за агенция "Интерфакс" говорителят на следствието Светлана Петренко. Командирът на полета Валерий Губанов е бил опитен пилот с 5000 летателни часа зад гърба си, а самолетът Ан-148 - сравнително нов, на 8 години. Газета.Ru цитира бившия военен летец Виталий Соколовский, според когото не бива да се изключва и версията за терористичен атентат.

Започналата на мястото на трагедията спасително-издирвателна операция ще продължи през цялата нощ. Участват около 300 души. Роднините на загиналите ще получат по един милион рубли компенсация, което е малко над 14 000 евро, увери губернаторът на Московска област Андрей Воробьов.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на роднините и близките на загиналите и нареди на правителството да създаде специална комисия за разследването на инцидента, съобщи говорителят му Дмитрий Песков.

Българското външно министерство съобщи, че няма загинали българи при инцидента. Посолство ни в Москва е получило потвърждение от руските власти, че на борда не е имало българи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна