Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Емил Радев: Сигурността на европейските граждани е на първо място, когато говорим за обединена Европа

Трябва да предотвратяваме терористичните актове, а не след това да залавяме и наказваме извършителите

Емил Радев
Снимка: www.eppgroup.eu

От днес до сряда евродепутати от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи ще посетят границата ни с Турция, за да се запознаят от първа ръка с дейността на служителите от Европейската гранична служба, изпратени у нас, за да помагат в граничната охрана. Гостите ще посетят ГКПП "Капитан Андреево", където има съвместна охрана между български служители и представители на други европейски държави. Предвижда се евродепутатите да се срещнат с вътрешния министър Валентин Радев, с представители на "Гранична полиция", както и на международни и неправителствени организации. Един от членовете на делегацията, евродепутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия Емил Радев, коментира в предаването "Преди всички", че докато има военни действия в Сирия и Ирак, опасността от нова бежанска вълна към Европа остава голяма:

Европа и Европейският съюз не са факторът, който може да спре тази война. Често виждаме, че преговорите се водят между Турция, САЩ, Русия, Иран, но ЕС трудно влияе в този регион. За сметка на това ние обираме огромния бежански поток, винаги когато там ескалират военните действия.

Ситуацията в Средиземноморието, за съжаление, остава доста напрегната и това генерира много голям миграционен натиск към южните държави, каза Радев, подчертавайки че миграционният натиск по Западния маршрут е незначителен на фона на този в Средиземно море. Евродепутатът открои и съдействието, което Тунис оказва на ЕС за справяне с миграционните потоци:

Европейският съюз получава наистина пълна подкрепа що се касае до мигрантите от Тунис - строи се между Либия и Тунис гранично съоръжение - много дълбок, петметров ров с гранични кули, между впрочем финансиран частично и от Германия. 

Във връзка с очакванията за реформа на така наречения Дъблински регламент, според който отговорна за бежанците е първата страна, в която те са регистрирани на територията на ЕС, Емил Радев коментира, че този регламент винаги е бил "ябълката на раздора" в ЕС и консенсус за такава реформа ще се постигне много трудно, въпреки че Дъблинският регламент на практика не работи:

Ние очаквахме да има една много по-голяма и дълбока реформа на регламента "Дъблин". За съжаление това, което предложи като законодателно предложение Европейската комисия, бяха по-скоро козметични проблеми, които се решаваха, отколкото да има сериозна реформа на Дъблин и ние видяхме още в Европейския парламент, че споровете са много големи и че трудно се намира консенсус.  И на практика в Съвета на Европейския съюз ще бъде много трудно да се стигне до някакъв взаимно приемлив за всички държави-членки компромис.

Така че в следващите месеци ще видим как ще се развият нещата с регламента "Дъблин", но така или иначе целия миграционен натиск ние трябва да го решаваме с всички средства -  най-главното е да си пазим външната граница както трябва, да можем да отделяме много добре тези, които имат право на убежище, тези, които са истинските бежанци, които бягат от война, за да спасят живота и здравето си от всички онези, които са много повече и идват в Европа заради социалната му система, по икономически причини и т.н., въпреки че те много добре използват тези военни действия, за да се обявяват и те за бежанци. 

Емил Радев припомни и за голямата опасност, която представляват бивши членове на "Ислямска държава", завръщащи се в Европа - в страните, където са родени, след разгрома на джихадистката групировка в Ирак и Сирия. Евродепутатът подчерта, че европейските служби за сигурност следят потенциално опасните лица и обменят информация за това -  процес, който трябва да се задълбочава: 

Много внимателно европейските служби за сигурност следят тези процеси и наистина този проблем е винаги в основата на всички обсъждания и всички мерки, които се вземат  -  защото тези хора имат мотивацията и знанията да извършват терористични актове, така че ние трябва да сме много внимателни.  Когато влизат в Европа те трябва да са под постоянно наблюдение. Взеха се много законодателни мерки, дадоха се на службите наистина много оръжия да действат превантивно, защото ние трябва да предотвратяваме терористичните актове, а не да залавяме след това техните извършители и да ги наказваме.  Сигурността на европейските граждани е на първо място, когато говорим за обединена Европа.  Първо трябва да осигурим здравето и сигурността на тези 500 милиона, които живеят в Европа и оттам нататък да мислим за икономическо, социално развитие и така нататък, посочи Радев.

Цялото интервю, в което  евродепутатът коментира и казуса с търга на НАП, на който приходната агенция ще продава кучетата, иззети от т. нар. "къща на ужасите за кучета" край Варна, чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.