Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Б. Игнатов:  Вече очакваме да се събере работната група за подготовката на нов Закон за устройство на територията

Снимка: БГНЕС

Камарата на архитектите очаква тази седмица да бъде свикана работна група, която да се заеме с изготвянето на нов Закон за устройство на територията . Това заяви в ефира на "Хоризонт" председателят на  Камарата на архитектите Борислав Игнатов:
 Очакваме всеки момент през Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъде съставена работна група, която да се заеме точно с концепцията.  Ние имахме разговори с министър Нанков миналата седмица и дори имахме уговорена среща при него, за да започнем работа заедно с Камарата на инженерите и Камарата на строителите, но отложихме срещата. Надявам се тази седмица да се случи и да започнем работата , тъй като този разговор се води и с Министерския съвет, и с министерството от юли миналата година.

Борислав Игнатов  припомни, че членовете на камарата още от миналото лято искат да се изготви изцяло нов Закон за устройство на територията, за да се облекчат бюрократичните процедури в строителството. Арх. Игнатов коментира и тенденциите в градското планиране, които стават актуални и унас във връзка с продължаващата концентрация на населението в градовете и конкретно в столицата:

Един град оставен сам на себе си върви към хаос и към загиване на центъра, тъй като той започва да се разраства настрани, което е най-лесният начин. Но това води до проблеми с трафика, тъй като трябва да се пътуват дълги разстояния с автомобил и наистина централните градски части започват да замират, тъй като там да се направи реконструкция или ново строителство е много трудно - заради редица причини: собственост, стари сгради и паметници на на културата, които изискват много повече инвестиции. И затова там е необходимо да има общинска и държавна политика за стимулирането на тези центрове, както е примерно в европейските страни -  в Европа градските центрове най-привлекателните места и са туристически атракции, но там те запазват историческия дух на града,  като създават инициативи, които подпомагат собствениците да поддържат сградите си в оригинален вид, а не примерно да ги реновират или надстрояват и да загубват този дух. 

Това може да стане по няколко начина - единият начин е със субсидии за ремонти, другият - по- умен начин е чрез това, че всяка сграда всъщност има потенциал за  надстрояване  - и в един град, когато се приема устройствен план, тези така наречени "въздушни права" за надстрояването на сградата в някои държави, например САЩ, могат да бъдат продадени на друг желаещ  -  тоест той да построи повече в своя парцел.  По този начин той откупува правата, плаща на собствениците тези въздушни права и те нямат право вече да надстрояват, но с парите могат да си оправят сградата.  По този начин градът не се пренатоварва, тъй като общата площ, която е предвидена за тази зона се запазва -  тоест от един парцел се  прехвърля на друг, но общата не е повече, отколкото е предвидена. 



Повече по темата за подготовката на нов Закон за устройство на територията, както и за тенденциите в градското планиране  и проблемите на сградния фонд, може да научите от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна