Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическа седмица под знака на Българското европредседателство

Тази седмица министрите с ресор "Туризъм" от страните членки на ЕС ще бъдат в София за среща в рамките на Българското председателство

Снимка: Министерство на туризма

Настоящата седмица ще премине под знака събития, свързани с туризма и с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. На 13 ще се проведе неформална среща на министрите на туризма от Европейския съюз, последвана от среща на високо ниво „Туризъм и икономически растеж“. От 14 до 16 февруари започва и 35-то издание на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО -  най-големият туристически форум в България. 
Министърът на туризма Николина Ангелкова  посочи, че срещата на колегите й от страните членки на ЕС в София е изключително важна, подчертавайки, че тя ще бъде във формат "плюс Западните Балкани и плюс Турция", които са сред най-значимите туристически пазари за нас. 
Ролята на туристическата индустрия като устойчив фактор за икономическия растеж, както и политиките на ЕС, свързани с туризма, са част от темите, които ще бъдат обсъдени на форума. Ще се дискутира и по различни инициативи, които могат да бъдат стартирани в рамките на Българското председателство:  

По време на тази среща всяка една държава членка ще представи своите виждания за това как да се развива туризма в Европа, а след това в частност всяка една от държавите ще направи такова представяне. И идеята е да се обединим около инициативи като "Европа  - една дестинация" за далечни пазари например,  защото ./../ за всички далечни пазари е важно да промотираме Европа като една дестинация - максимално да обединим усилия за фокус върху туризма  и всъщност върху всички други сектори, от които той зависи  - като например транспорт, инфраструктура, образование, социална политика, касаеща най-вече заетостта - да могат приоритетно да разглеждат въпроси, които са свързани с туризма.

Министър Ангелкова коментира и какви ще бъдат ползите за страната ни: България със сигурност е в центъра на Европа в момента и България може да бъде представена като предпочитана туристическа дестинация -  и това да бъде видяно и проследено от изключително много хора.  Със сигурност ще има хора, които за първи път ще посетят нашата страна.  Това отново ще даде възможност ние да представим каква хубава държава имаме със своите предимства като туристическа дестинация. Със сигурност могат инициативите, които ще стартират след тази среща да бъдат  обвързани и в бъдеще със София, с България с председателството на нашата страна.  Така че ние можем да оставим една много трайна стъпка в историята, свързана и с председателството на Съвета на Европейския съюз, и като цяло да реализираме в бъдеще инициативи, които да стартират именно тук  - от София. 


Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени