Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деспина Василева: За да четат с разбиране, учениците се нуждаят от подкрепа

Необходимо е по-голямо доверие към учителите

Четенето с разбиране при учениците трябва да бъде подкрепяно, защото то не става от само себе си. Това заяви в ефира на "Хоризонт" Деспина Василева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, един от авторите на въпросите за състезанието „Четящо кенгуру“, което провокира интереса на учениците към четенето и насърчава така нареченото "четене с разбиране" и осмислянето на текстовете.

И тази година съревнованието се провежда в различни възрастови категории за всички образователни етапи в училище. В задачите са включени текстове от различни жанрове, свързани с опита на учащите или взети от предпочитаните от тях четива, включително телефонни съобщения, покани, интервюта, художествена литература.

Според Василева новата учебна програма по български език и литература за учениците от 5 до 8 клас дава възможност учителите да работят в час с текстове, които подбират сами и чрез тях да развиват умения за кодиране и декодиране, осмисляне, анализ, синтез и обобщаване на информацията в текстовете. Университетската преподавателка е убедена, че на първо място трябва да бъде поставено доверието към учителя, че той може да оползотвори успешно предоставените му възможности.

Всичко, с което обществото само по себе си не се справя, го прехвърля като вина на училището. И това създава този общ свят на недоверието.

Според Василева решението на проблема с четивната грамотност не е в елементаризиране на обучението, а в това в часовете да се разчупят досегашните стереотипи и да се използват разнообразни по жанр и съдържание текстове, включително фентъзи романи. Според преподавателката трябва да се отчита, че учениците имат предпочитания към по-кратки текстове и дигитални публикации, но заедно с това и класическите литературни произведения не бива да се отхвърлят:

И тук не става въпрос за това, че „Под игото“ било неясно за децата, а за това, че в работата с „Под игото“ трябва да ги подкрепяш. Понеже те в известна степен не разбират този език, но това не означава, че не харесват текста.

Запис на разговора с Деспина Василева за тазгодишното издание на състезанието„Четящо кенгуру“, което ще се проведе на 25 февруари 2018 г., можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна