Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл не знае за убити руски наемници в Сирия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл обяви, че не разполага с информация за убити руски наемници в Сирия при сблъсъци с оглавяваната от САЩ антиджихадистка коалиция този месец, предаде Ройтерс.

Миналата седмица САЩ обявиха, че са убили над 100 бойци от сирийските проправителствени сили, когато коалицията нанесла въздушни удари на 7 февруари, за да предотврати атака срещу щаб на подкрепяните от нея Сирийски демократични сили (СДС) в източната провинция Дейр аз Зур.

Най-малко двама руснаци, които са се сражавали неофициално на страната на Асад, обаче са сред убитите, казали пред Ройтерс свързани с тях хора.

Кремъл заяви във вторник, че не разполага с информация за руски наемници, които били убити в Сирия. Имаме данни, които касаят военнослужещи във въоръжените сили на Русия, участващи в операцията в подкрепа на сирийската армия. Не разполагаме с данни за други руснаци, които може да се намират в Сирия, заяви говорителят Дмитрий Песков.

Единият от загиналите бил Владимир Логинов, казак от Калининградска област. Максим Буга, лидер на казаците в руския анклав на Балтийско море, заяви, че Логинов бил убит наред с още десетки руски бойци около 7 февруари.

Другият загинал руснак бил Кирил Ананиев, казал Александър Аверин, говорител на националистическата партия, с която е бил свързан той.

Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди смъртта на Логинов и Ананиев чрез независими източници.

Министерството на отбраната на Русия коментира ден след ударите на 7 февруари, като каза, че проправителствени сирийски милиции са провеждали разузнавателна операция и че в района не е имало руски военнослужещи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!