Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалист по диететика: Тортата с плодове е по-добър вариант за детски рожден ден от "хартиената"

Снимка: Владимира Ангелова
Снимка: Владимира Ангелова

Здравословното хранене при децата отново попадна във фокуса на общественото внимание. Европейски и наши експерти набелязаха мерки, а от  МЗ посочиха здравословното хранене като приоритет. Всяка детска градина или ясла, обаче прилага наредбата по свой начин. Така се появи и практиката за празнуване на рождените дни с картонена торта, пълна с бонбони и шоколад.

 

Професор Стефка Петрова водещ специалист по хранене и диететика, Национален консултант в националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването обаче е на мнение, че хартиената торта е по-вредна от обикновената. Детската торта трябва да съдържа повече плодове, да е прясна, да се съхранява в хладилник и да няма оцветители, заяви тя за "Хоризонт до обед":

Според мен категорично е негативен ефектът да се подменя една торта, която може да бъде със здравословни характеристики, с т. нар „картонени торти“, които съдържат, бонбони и близалки. Това не е добър вариант, защото тортата, ако бъде направена с плодове и без консерванти и неподходящи оцветители, няма да има нездравословен ефект. Все пак това е сладкиш, който не се предлага всеки ден. Една торта би могла да бъде много плодова и безопасна, ако се съхранява добре, докато  бонбоните и близалките не съдържат нищо друго, освен захар и са оцветени.

Регистрирани са 7 оцветители, които имат доказано неблагоприятно действие върху поведението на децата. Ако бонбоните ги съдържат, би трябвало на кутиите им да има предупреждение, че може да имат неблагоприятни последици върху дейността и вниманието на децата. Петрова обаче не се ангажира дали производителите спазват това изискване. Оцветителите са  Е 110,  Е104,  Е 122, Е 129, Е 102  и Е 124, каза тя.

Разбира се, най-полезно е празникът да не бъде свързван с торта, а с веселие, например танци, загатна експертът, но все пак препоръча на родителите, които не са запознати с всички изисквания към тортите, да се доверят на сертифицирана фирма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна