Професор Стефка Петрова - водещ специалист по хранене и диететика, Национален консултант в националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването обаче е на мнение, че хартиената торта е по-вредна от обикновената. Детската торта трябва да съдържа повече плодове, да е прясна, да се съхранява в хладилник и да няма оцветители, заяви тя за "Хоризонт до обед":
Според мен категорично е негативен ефектът да се подменя една торта, която може да бъде със здравословни характеристики, с т. нар „картонени торти“, които съдържат, бонбони и близалки. Това не е добър вариант, защото тортата, ако бъде направена с плодове и без консерванти и неподходящи оцветители, няма да има нездравословен ефект. Все пак това е сладкиш, който не се предлага всеки ден. Една торта би могла да бъде много плодова и безопасна, ако се съхранява добре, докато бонбоните и близалките не съдържат нищо друго, освен захар и са оцветени.
Регистрирани са 7 оцветители, които имат доказано неблагоприятно действие върху поведението на децата. Ако бонбоните ги съдържат, би трябвало на кутиите им да има предупреждение, че може да имат неблагоприятни последици върху дейността и вниманието на децата. Петрова обаче не се ангажира дали производителите спазват това изискване. Оцветителите са Е 110, Е104, Е 122, Е 129, Е 102 и Е 124, каза тя.
Разбира се, най-полезно е празникът да не бъде свързван с торта, а с веселие, например танци, загатна експертът, но все пак препоръча на родителите, които не са запознати с всички изисквания към тортите, да се доверят на сертифицирана фирма.